Υπόμνημα

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
 
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.)
Του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.)
 
                                                                                                Προς τον
-          κ. Πρόεδρο
                                                                               της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας
                                                                               Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και
                                                                               Δικαιοσύνης κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη
-          Τους κ. Βουλευτές μέλη της Επιτροπής
Θεσσαλονίκη 27/11/2013
 
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σχετικά με το σχέδιο νόμου περί τροποποιήσεως Ν. 927/1979 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο) έχουμε να υποβάλλουμε με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπό σας και σ’  ολόκληρο το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τις εξής παρατηρήσεις:
            Στο άρθρο 2 με επικεφαλίδα «Δημόσιος εγκωμιασμός ή άρνηση εγκλημάτων» ορθώς διώκεται ποινικά με τις ποινές της παραγράφου 1 του άρθρου 1 «΄Οποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή την αναπηρία, κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος, ή ενέχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου.»
            Διέλαθε κατά τη γνώμη μας και η αναφορά της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ ορθώς αναφέρονται τα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού.
            Οι ελλείψεις στο άρθρο 2 -και μάλιστα κατά παρατακτικήν σύνταξιν ως θα έδει-δηλαδή του ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των εγκλημάτων του ναζισμού, δημιουργεί πλην των άλλων 3 σοβαρά θέματα.
1)      Επί του δικαστικού θέματος: το γε νυν έχον άρθρο 2 αφήνει εις την κρίσιν του δικαστή να θεωρεί τη γενοκτονία των Ποντίων, γενοκτονία ή μη, εφόσον δεν την περιγράφει ως τέτοια. Δικαστές λοιπόν ιδεολογικών ή ιστορικών αντιλήψεων τύπου Ρεπούση θα μπορούν να αρνούνται την ποινική δίωξη εξ αυτής της ελλείψεως. ΄Αλλωστε δεν υπάρχει νομολογιακό προηγούμενο αμετάκλητης Δικαστικής απόφασης για καμία γενοκτονία, πλην των δικών της Νυρεμβέργης, εμμέσως εξαγομένης και εκείθεν της αναγνωρίσεως της σφαγής των Εβραίων ως πράξη γενοκτονίας.
 
2)      Επί του πολιτικού θέματος: σας είναι γνωστό, αξιότιμε κ. Πρόεδρε, ότι και με τη δική Σας ψήφο ομοφώνως η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Προς τι λοιπόν η συγκεκαλυμμένη άρνησις ή παράλειψις να επαναλάβει η Βουλή των Ελλήνων εις το οικείον άρθρο την γενοκτονία των Ποντίων, ενώ έχει ήδη εκπεφραστεί; Τοιαύτη συμπεριφορά θα δώσει τροφή σε αρνητές της γενοκτονίας μας, να ερμηνεύουν ότι η Βουλή μετήλαξεν γνώμη ή ότι αυτοαναιρείται. Εν πάσει περιπτώσει για να αποφευχθεί η κατά παράταξιν αναφορά γενοκτονιών θα μπορούσε να προστεθεί η φράσις «και όσων Γενοκτονιών έχουν αναγνωριστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
 
3)      Επί του θέματος των διεθνών θεσμών και σχέσεων: Σας είναι γνωστό ότι και με τη δική σας συμβολή τουλάχιστον 20 πολιτείες των ΗΠΑ ανεγνώρισαν τη σφαγή μας ως γενοκτονία. Επίσης το ίδιο συνέβη και από τα Κοινοβούλια της Βικτώριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, το Κοινοβούλιο της Σουηδίας αλλά και την προ ολίγων ετών απόφασιν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία καλείται η Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και το αυτό να πράξει και με τις γενοκτονίες των Ποντίων και Ασσυρίων. Γι’ αυτές τις αναγνωρίσεις σε δύσκολους καιρούς και με πολύ μόχθο και εν απορία ευρισκόμενοι κατορθώσαμε να πετύχουμε αυτές τις αναγνωρίσεις. Θα είναι κόλαφος για εμάς να μην γίνεται αναφορά στο σχετικό νομοσχέδιο, ό,τι άλλα Κοινοβούλια σε κάθε ευκαιρία εκφράζουν «Αισχρόν γαρ εστί α τη απορία εκτήθη τη περιουσία απωλέσαι». Θουκιδίδης.
Με αυτές τις σκέψεις τις οποίες μπορούμε να αναλύσουμε σε Σας ή συνεργάτες που Εσείς θα ορίσετε, αξιότιμε κ. Πρόεδρε, παρακαλούμε να εισαχθεί εις το άρθρο 2 παράγραφος 1 του οικείου νόμου και η φράσις «της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» ή «και όσων γενοκτονιών έχουν αναγνωριστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
 
Με ιδιαίτερη τιμή εις το πρόσωπό σας και εις το έργο που επιτελείτε Εσείς και η Βουλή των Ελλήνων
 
 
Χαράλαμπος Αποστολίδης
 
΄Αρχων ΄Εκδικος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας
Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά
τ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
 
 
 
 
 
 
 
 
Μοσκώφ 12 – τ.κ. 546 26 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-501375, 6945556155, fax 2310-511020

e-mail: apostolidislaw@yahoo.gr, ιστοσελίδα: www.apostolidislaw.gr

 ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 
 
Αγαπητοί πατριώτες, μόλις τελείωσε η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετείχα, προσκεκλημένος της Βουλής των Ελλήνων, για το θέμα της αναφοράς της γενοκτονίας των Ποντίων στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Με χαρά σας ανακοινώνω ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκε την εισήγησή μας και το υπόμνημα που καταθέσαμε, με αποτέλεσμα στο άρθρο 2 του Νόμου που θα εισαχθεί στην Βουλή για ψήφιση να αναφέρεται και η φράση "και των γενοκτονιών που ανεγνώρισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων κλπ.". Ευχαριστώ το κ. Πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκριση στο υπόμνημα που του απέστειλα, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα που συμφώνησαν με τις απόψεις μας. Τους κ. Κουρουπλή, Μητρόπουλο και την κα Κωνσταντοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ, τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Μπόλαρη, την κα Γιαταγάνα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ιδιαίτερη αναφορά κάνω στους κ. Νταβλούρο, Παυλόπουλο, Κουτσούμπα και Κυριαζίδη της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι υπερασπίστηκαν με σθένος τις απόψεις μας και την Αρειοπαγίτη Πρόεδρο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία στην τοποθέτησή της τόνισε την αναγκαιότητα να περιληφθούν στο Νόμο ονομαστικά οι γενοκτονίες για να μην δημιουργούνται και ερμηνευτικά προβλήματα στους εφαρμοστές του Νόμου. Ο αγώνας δικαιώθηκε. Όλοι οι βουλευτές έχουν στα χέρια τους το υπόμνημά μας και φάκελο που περιέχει τον αγώνα της ΠΟΠΣ επί δεκαετίες από την επίσκεψη στον ΟΗΕ, μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις αναγνωρίσεις Κοινοβουλίων στην Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Σουηδία κλπ, ώστε να έχουν πλήρη άποψη. Διενεμήθη επίσης σε όλους τους βουλευτές (προσφορά του Στέφανου Τανιμανίδη) το βιβλίο "Γενοκτονία των Ποντίων-Μνήμης εγκόλπιον". Η πτήση της επιστροφής μου σήμερα τα μεσάνυχτα θα είναι από τις καλύτερες που έχω κάνει στη ζωή μου.
Υ.Γ. Η ένταση που πήγε να δημιουργηθεί από τον εκπρόσωπο της ΠΟΕ κ. Βαρυτιμιάδη, ο οποίος από υπερβολική φρασεολογία επιτέθηκε χαρακτηρίζοντας φιλότουρκους βουλευτές του Κοινοβουλίου και Πολιτειακούς παράγοντες, εκτονώθηκε με την παρέμβαση της ΠΟΠΣ και του ΠΑΣΠΕ, οι οποίοι διαχώρισαν τη θέση τους από τέτοιες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς και τελικά τη συγγνώμη του κ. Βαρυτιμιάδη προς τον Πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής για τις απρεπείς εκφράσεις και χαρακτηρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια για το θέμα Υπόμνημα