Χαράλαμπος Αποστολίδης

Ο Χαράλαμπος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο Σερρών. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Αποφοίτησε από το Παλατίδειο Εξατάξιο Γυμνάσιο Σιντικής. Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ασκήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στις Βρυξέλλες. Παρακολούθησε σεμινάρια οικονομικού ποινικού δικαίου στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. Είναι άμισθος νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με ζώνη ευθύνης τη BENELUX, και άμισθος νομικός σύμβουλος του Επισκόπου Γαλλίας. Συμμετείχε προσωπικά, ως νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου, για την «Application de la Loi» του διατάγματος του Βασιλέως του Βελγίου αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Βελγίου ως ισότιμης με τις άλλες εκκλησίες, υπό την επιστασία του Αρχιεπισκόπου BENELUX κ.κ. Παντελεήμονος.

Είναι άμισθος Νομικός Σύμβουλος του Hellenic American National Council (H.A.N.C) - Ελληνοαμερικανικό Κονγκρέσο και του Ομογενειακού Οργανισμού στην Αμερική Hellenic News of America. Σημαντικοί σταθμοί στην δικηγορική του πορεία αποτέλεσαν οι δίκες της πτώσης του αεροσκάφους Γιάκοβλεφ στα Πιέρια, της απαγωγής του τ. Προέδρου του ΣΒΒΕ, του μουσικοσυνθέτη Άκη Πάνου, της βιομηχανίας Balkan Export, η υπεράσπιση των θυμάτων των ατυχημάτων του λεωφορείου των οπαδών του ΠΑΟΚ στα Τέμπη και του λεωφορείου του ΚΤΕΛ στον Αλιάκμονα και πολλές άλλες.

Είναι γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ). Αγωνίζεται επί πολλά χρόνια μαζί με το σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του Ποντιακού Ζητήματος (γενοκτονία). Επί σειρά ετών έκανε επανειλημμένες παραστάσεις στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου είχε ενεργό ρόλο στη σύνταξη του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου υπό την καθοδήγηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθηγητού κ. Τρακατέλλη και του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινίδη.

Τον Αύγουστο του 2010 συμμετείχε ως Πρόεδρος της ΠΟΠΣ και γενικός γραμματέας του ιδρύματος Παναγία Σουμελά στην επαναλειτουργία, μετά από 88 χρόνια, της Ιεράς Μονής Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου κάτω από την επιστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Π.Α.Ε ΠΑΟΚ και μέλος της Επιτροπής καταπολέμησης της βίας στον αθλητισμό. Υπερασπίστηκε ως δικηγόρος τα δικαιώματα των ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Για τις δράσεις του έχει τιμηθεί με διακρίσεις από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Επίσκοπο Παναμά και Νοτίου Αμερικής, τον Επίσκοπο Γαλλίας και τον Αρχιεπίσκοπο Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου. Τιμητικές διακρίσεις έλαβε εξάλλου για την δράση του από πολλούς φορείς της χώρας μας και του εξωτερικού.

Συμμετείχε στην ιστορική αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την ίδρυση και τα εγκαίνια του ναού του Αγ. Νικολάου στην Αβάνα της Κούβας και είχε γι’ αυτό το θέμα ξεχωριστές επαφές με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Λεάλ.